減肥最忌不瘦身反瘦胸,認清縮胸原因,令你修身期間都可豐胸!

40

減肥瘦身被全球女性們視為終身事業,但盲目地減肥除咗令身形失去應有線條,連胸部都同樣縮水,現在更追求完美匀稱嘅身材,就算沒有深長嘅「事業線」,但渾圓嘅胸部都會加上唔少分數,想瘦身又不縮胸,就先要有一定程度了解,而飲食都有所幫助!

A post shared by 何佩瑜 Jeana Ho (@jeanaho) on

減肥造成縮胸原因

1.脂肪消耗:節食減肥會造成全身脂肪消耗,而呢點係不能控制嘅,不過身體會先消耗較不重要嘅脂肪,而乳房就係其中一個位置,當然無法倖免。

2.蛋白質攝取不足:減重過程中除咗限制脂肪及碳水化合物攝取之外,而蛋白質嘅流失,乳房下方胸大肌肌肉及乳房內乳腺組織亦極有可能跟著萎縮,最後胸部變得平坦。

A post shared by dadachan (@dadachan) on

3.不正確使用減肥藥物:由於減肥藥物中可能含有大量抑制激素分泌成分,容易出現乳房縮小現象,而研究已經證明,激素逐漸減少,正是造成乳房縮小嘅主要原因。

A post shared by 何佩瑜 Jeana Ho (@jeanaho) on

想瘦又想豐胸?靠食幫到你!

優質脂肪
例如一些含豐富健康脂肪食品,例如豆類製品、牛油果、堅果等食物。

膠原蛋白
如有豬腳、木耳、魚等,同時可多吃橘子、胡蘿蔔、蛋類等,減少體內自由基對膠原蛋白嘅破壞。

A post shared by Taylor (@onebalancedlife) on

A post shared by trinipuspa (@trinipuspa) on

刺激激素分泌食物
可多食富含維生素E以及有利於激素分泌食物,如菜花、葵花瓜子油、菜子油等。維生素B族都有利於激素合成,如五穀雜糧、牛奶、豬肝、牛肉、蘑菇等食物中。

而小編身邊有朋友親身試過以上食療,於減肥期間多食豆類製品/堅果類等,成功減肥外,無縮胸反而更升級,大家不妨試試!