75%女性慣有通病,念珠菌感染難斷尾,網友分享成功根治6步曲!

5089

根據統計,約75%以上女性都曾受念珠菌感染。正常情況下,女性陰道都會存有少量念珠菌,但當陰道的酸鹼度有所轉變時,念珠菌數量增多,受感染機會亦會提高。一旦受感染,就非常容易復發,唔少女士都長期受念珠菌困擾,甚至以年為計,有人更認為念珠菌感染無法斷尾。而小編就搜集咗一眾網民真實分享,搵出最有效根治念珠菌嘅6步曲!

Pinterest

第1步: 尋求醫生診治

大多醫生都會開抗生素同陰道塞藥,對於初期、急性念珠菌感染較為有效,一般療程都要3日以上。如果外陰岀現紅疹,醫生都會給予藥膏外塗,能舒緩痕癢。但唔建議長期服用抗生素,因為會令身體有抗藥性,免疫力一差,念珠菌就會容易不斷復發。

Pinterest

一般去普通診所都可以,因為念珠菌感染其實好普遍,所以普通診所都有藥開;而專科價錢就貴好多,但就會做埋檢查同有報告睇,大家千其唔好怕尷尬而一拖再拖!

第2步: 更換所有內褲

Pinterest

完成塞藥療程後,短期內念珠菌一般都不會復發,呢個時候一定要將所有舊內褲都掉去,避免殘留於內褲嘅念珠菌令陰道再次發炎。而購買新內褲後,著前都要先清洗,亦記緊每3個月就要換新內褲,最好著棉質內褲!

第4步: 保持個人衛生

Pinterest

每日都要清洗陰道,避免使用潔膚液或熱水清潔陰道,只須用溫水就可以。而內褲都要每日替換,可以用熱水並倒入滴露等消毒液清洗,減少念珠菌滋生。

第5步:千勿使用護墊

Pinterest

唔少女士都以為使用護墊就代表乾淨,但醫生都指出,念珠菌屬於黴菌,護墊反而提供咗陰暗潮濕環境令念珠菌生長。完厠後,只要清走內褲上嘅分泌物便可。

第6步:戒甜食、多食蔓越莓同益生菌

Pinterest

糖份可以話係念珠菌「 主要糧食」,愛食甜點嘅女生就要戒口!相反,多食蔓越莓對陰道發炎有預防功效;而益生菌就可平衡陰道酸鹼度,市面上更有專為女性私處問題而設嘅口服益生菌,唔少網友都大讚食完的確有改善!

對抗念珠菌感染可謂一個長期戰,預防勝於治療,有唔少成功個案都係靠以上6步曲根治念珠菌,一旦發現有唔舒服就要馬上正視,如果唔係,辛苦嘅就只係自己!