不再被稱小男人!從不被看好到模範夫妻,張晉:「幸福就是要靠她!」

170

「男卑女尊」從來都不被看好,如果岀現喺娛樂圈中,男方更隨時被冠上「食軟飯」之名。雖然盡受外界冷嘲熱諷,但以下呢位被睇低嘅男明星就令所有人跌破眼鏡,除咗事業有成,仲係一等一嘅好老公、好爸爸!

張晉、蔡少芬

兩人剛一齊時,張晉只係內地寂寂無名嘅武術指導,有時就會擔上替身;相反,蔡少芬卻係大台無線嘅當紅花旦,常於黃金檔劇集中擔任女主角,更曾經奮下「視后」一位。

Weibo
Weibo

但喺愛情中,男女地位本來就無分高低,兩人都係平等,但佢地二人2008年公開婚訊後,不但無得到外界祝福,換來嘅就只有傳媒刻薄報導。除咗指婚禮寒酸,甚至有指男方配不上蔡少芬… …

Weibo

張晉卻沒有因此嬲傳媒,反而變得更努力;終於獲得欣賞,從當章子怡替身至《一代宗师》中以演員身份與章子怡對打,並贏得金像獎最佳男配角,十多年努力終無白費!

Weibo
Weibo

小編仲記得張晉喺頒獎典上致謝時刻意重複旁人的一句閒言閒語︰「有人說我這輩子都要靠她(蔡少芬),我可以告訴大家,沒錯,我這輩子的幸福就是要靠她。」簡單一句,掌了無數人咀巴!

TVB.com

張晉除咗愛錫老婆外,時常都喺微博上大曬家庭照,對2個囡囡都照顧有加,一個咁好嘅男人仲可以去邊到搵!!?

Weibo

由不被看好嘅姊弟戀到依家圈內模範家庭,張晉同蔡少芬從來都沒受他人影響,一步一步地證明俾睇低佢地嘅人錯了!名利只係虛榮,兩人純樸嘅愛情同信任,先係建立幸福嘅基礎!

Weibo
Weibo