靚媽徐子淇凍齡美肌秘密,4式妙用梳打粉,向毛孔污垢講拜拜!

7883

梳打粉用途廣泛就眾所就知,除咗可以用嚟整甜點蛋糕外,亦係家中清潔去污嘅嘅幫手,甚至比市面上嘅清潔劑更有效!但原來除咗清潔家居用品外,梳打粉仲可以清潔埋臉上毛孔中污垢,令你皮膚變得更加白滑。只要識得善用梳打粉,花小小時間試做以下4個DIY護膚步驟,保證3星期內皮膚就會有明顯改善!

#1 潔面

Pinterest
  • 1茶匙 梳打粉
  • 2茶匙 水

混合然後輕輕按摩全臉約 2-3 分鐘, 然後用清水洗去。

能夠帶走臉上多餘油脂,令皮膚保持清爽。怕清潔力唔夠?可混合後沾濕化妝棉,再打圈清潔全臉,再用過水。

#2 去黑頭

Pinterest
  • 1茶匙 梳打粉
  • 1茶匙 牙膏

混合後再塗上黑頭位置(如鼻頭、鼻翼、下巴),敷10分鐘,再用牙刷輕力打圈,最後用暖水清潔。

小編試過,鼻翼同鼻頭頑固嘅黑頭,過水後只要用黑頭針輕輕一壓,黑頭統統出曬嚟!

#3 磨砂

Pinterest
  • 1茶匙 梳打粉
  • 2茶匙 燕麥片
  • 2-3茶匙 紅茶

混合全部材料至漿狀,塗上臉上再按摩 2-3 分鐘,然後等5-7分鐘再清洗。

燕麥加上梳打粉能清走老化角質,用後皮膚會變得滑溜;而紅茶有抗氧作用,有去黃作用!

#4 面膜

Pinterest
  • 1茶匙 梳打粉
  • 2茶匙 冷壓初榨椰子油

拌混後塗上臉,再按摩全臉約2-3分鐘,10分鐘後再清洗。

網上有真實分享,指keep住做,臉上細紋會減少,膚色都變得均匀;乾性皮膚亦不妨加入小許蜜糖增加滋潤度!

# 梳打粉神奇之處?

梳打粉之所以能輕易帶走毛孔內污垢,因為梳打粉屬鹹性,而皮膚分泌出嘅油脂就屬酸性,酸鹹中和後就能將黑頭溶出來!避免咗撕拉方法而令毛孔更容易擴大,亦減低對皮膚所做成嘅負擔。

Pinterest

就連億萬新抱徐子淇都曾分享愛用梳打粉護膚,就算年過30,皮膚都依舊咁靚,你仲唔試吓!