Hermès手袋比黃金更保值!這可能是你敗家歷史中,最有價值的投資!

4324

唔少人都覺得買名牌手袋係敗家行為,但其實市場上唔少牌子嘅包包都有升值空間,當中以愛瑪仕Hermès 為最有價值品牌,過去 35 年平均每年升值 14.2%,甚至比黃金升值得更快。即使每年都會有新款推,但設計藍圖都係根據過去幾個經典款式,亦都係二手市場上回報最高!

Hermès Birkin Bag 

最保值首選, Birkin 款式,由同名法國女星 Jane Birkin命名,並 於 1983 年推出市場。就連Jane Birkin都曾經講過,Birkin Bag 嘅名氣遠遠超越自己。

Pinterest

唔少富商都會入手特別版或少有嘅Birkin 款式當作投資項目,而早前 Hermès Birkin Bag 以 294 萬於拍賣行成交,成為名牌手袋傳奇!

Pinterest

Hermès Kelly Bag

原名為 Hight Bag,因當年 Grace Kelly 以 Kelly Bag 遮掩因懷孕而隆起的小腹,令其一夜成名,更被命名為 Kelly Bag。

Pinterest

容量夠大,實用性高,係Hermès各個款式中,第二大熱搶之選;由2015年€6,450到2016年€6,800,可想言知,今年又再度加價!

Pinterest

Hermès Constance Bag 

1969 年面世嘅 HermèsConstance Bag ,不時都會推出不同顏色及皮革款式,時至今日,仍然係Hermès熱賣款之一。

Pinterest

而每一個 Hermès Constance Bag 都需要人手製作超過 14 小時或以上,升值潛能絕不睇少!

Pinterest

Hermès Cherche Midi Bag 

雖然款式較新,於 2015 年才推出,但憑著不失氣質嘅簡潔設計,再加上貨量極罕,係近年唔少Hermes愛好者收藏款式!

Pinterest
Pinterest

Hermès Kelly Pochette Bag 

最後一款嘅Hermès Kelly Pochette Bag 由Hermes Kelly Bag 演變而成,價格高昂,又難入手,用上珍稀的皮革製造,就算有錢都未必買到,係唔少闊太必搶投資款式!

Pinterest
Pinterest