當年細細粒與今天女強人,黎姿不怕年齡數字,反感恩歲月帶來的一切!

133

黎姿曾經係娛樂圈中一線花旦,自從淡出娛樂圈後,就轉型至商界,打理弟弟嘅美容生意,從未有過行商經驗,如今卻成為上司公司CEO。現年46歲嘅黎姿,同當年剛出道嘅模樣別無差異,舉手投足間卻散發著知性美,更有吸引力!證明漂亮嘅女生不只係花瓶,內涵同學識會令你有著不一樣的美!

CosMax FaceBook

渾圓大眼、招牌甜美笑容再加迷人黎渦,令黎姿於當年突圍而出,除咗一部部經典劇集外,最令人印象深刻必定係電影《古惑仔》「細細粒」一角, 電影中嘅細細粒嬌柔可愛,可惜最後因為愛情而慘死。

Weibo
Weibo
CosMax FaceBook

但現實生活中,黎姿卻係個堅強女強人,本著打不死精神,為咗因交通意外而行動不便嘅弟弟黎嬰,而放棄娛樂圈大好前途,毅然進身商界。除咗將公司打理妥當,今年年初公司更成功上司;而黎姿亦取得「女企業家獎」!

Weibo
Weibo

「每一個平凡的女子,只要給「她」機會和信心,經過學習、奮鬥、磨練,也能有一番作為,也能蛻變成蝶,活出不平凡的美。」,呢個就係一直於黎姿背後堅撐著嘅信念,令佢走到今日。

Weibo
Weibo

黎姿14歲就入行,一路上遇過嘅得與失成就咗今日嘅佢;佢曾經講過,無須擔心年齡增長,因為歲月所帶來嘅經驗、智慧同成就,遠遠比你所害怕嘅數字更有價值。

Weibo
Weibo

年輕女生都應該要學習黎姿,心態取決一切,就連外貌都一樣,心境一直保持積極樂觀,抱著當年那團火,容貌都會keep住年輕下去,唔好因為小小挫折或過失而決定自己人生。

Weibo