你真的認識自己嗎?7個問題展示你的價值觀,揭露內心最著重的是. . .!

246

每個人都以為自己就係最了解心中所想,但當局者迷,有時都會迷失自我。以下7條問題卻能夠令你尋回真正嘅你,清楚知道自己對於不同事物嘅價值觀,你準備好未?

Pinterest

1. 有兩隻雞蛋,一隻係生嘅,另一隻就係熟嘅,宜家有四個地方可以比你放雞蛋,你會將兩隻蛋分別放喺邊到呢?

(兩隻蛋可以放喺同一個地方,都可以放唔同地方,但一定要 記低”生”同”熟”分別放喺邊到)

1. 樹上面

2. 水入面

3. 泥土裡面

4. 口袋入面

Pinterest

2. 喺奇幻世界入面,生咗一棵恐怖嘅樹,因為佢有一個血盆大口,可以將人吞落肚~你認為呢棵樹係用咩方法去令到人地接近佢,之後捕食呢?

1. 用美妙嘅歌聲令人心醉

2. 模仿對方戀人嘅聲音

3. 散發迷人嘅樹香

4. 利用飛翔喺佢周圍嘅小鳥使者

5. 咩都唔做,只係靜靜地等待好奇嘅人走過去

Pinterest

3. 人吃飯嘅習慣係由細養成,當中有一個非常容易表現出性格嘅動作。用刀叉嘅時候,你會點樣切野食、同將食物叉起呢?

1. 由左邊開始切,一塊一塊食

2. 由右邊開始切,一塊一塊食

3. 將全部切成細細塊之後,再一塊一塊食

4. 由中間開始切,一塊一塊食

5. 只切一細塊食

6. 食法成日改變

Pinterest

4. 伸出你嘅雙手,揀一隻你最鐘意嘅一隻手指(不分左右,只可以揀一隻)

1. 拇指

2. 食指

3. 中指

4. 無名指

5. 尾指

Pinterest

5. 如果你戴住一頂 紅色帽,你會搭配咩色系嘅飾品?

1. 紅色

2. 灰色

3. 藍色

4. 綠色

5. 黃色

6. 紫色

7. 咖啡色

8. 黑色

Pinterest

6. 用你嘅直覺排出下面你最鐘意嘅物品順序

1. 山

2. 海

3. 花

4. 火車

Pinterest

7. 諗一諗當你煲緊劇,肚有啲餓,但又唔係太餓,你會拎下面邊一樣食物嚟咬下呢?

1、糕點、餅乾類

2、披薩

3、炸雞、漢堡、薯條

4、牛肉麵、飯類

Pinterest

測試結果1. 對愛情嘅看法同埋態度(生蛋表示婚前、熟蛋表示婚後)

1. 樹上面:眼光高而且好挑剔

2. 水入面:愛情觀係一切隨緣

3. 土裡面:愛情觀濫情

4. 口袋入面:愛情觀好專一

Pinterest

測試結果2. 你會因為咩原因講大話?同埋你所講嘅大話有幾傷人心?

1. 用美妙嘅歌聲令人心醉 :

會為咗討人喜歡而講大話,如果用日行一善嘅精神嚟睇, 好多事你應該都會添油加醋,當然唔算係惡意謊言,但如果謊言逐漸擴大的話,就容易喺眾人面前出醜,即時你無講大話,有好多事都會因為過份誇大而令對方有所誤解,所以你對於任何事情都要謹言慎行。

2. 模仿對方戀人嘅聲音:

會用認真嘅態度講大話,係個講大話高手。當然,個大話唔理係唔係善意,喺未被揭穿之前,好少人會因此而受傷,之所以咁樣講,你因為一旦呢個大話被識破,就會令人遭受好重嘅打擊,而呢樣都係呢類講大話高手嘅特徵,正因為你係呢類人,所以大家對你嘅印象會有種好怕被出賣嘅感覺,而呢種感覺會越嚟越強, 所以為咗自己,即使只有千分之一被識破嘅可能,都絕對唔可以講大話。

3. 散發迷人嘅樹香:

你唔會利用大話去傷人,可稱得上係誠實嘅人,開門見山講,你係個唔善於講大話嘅人,只要你想講大話就會比別人識穿,都因為咁,你嘅名譽唔會受損,反而會有很多 人認為你咁樣好可愛。

4. 利用飛翔喺佢周圍嘅小鳥使者:

有傾向講大話嘅時候鐘意搵代罪羔羊,為咗令到大話變得有說服力,你係咪成日用「因為某某人話……或者喺某某人到聽番嚟……」不過如果當大話被識破,嗰個人嘅信用都會跟住玩完,所以當你作一個大話嘅時候,呢個責任應該由你一個人嚟承擔,如果將其他 人捲入你嘅大話入面,就太令人難堪~

5. 咩都唔做,只係靜靜等待好奇嘅人走過去:

屬於絕對唔講大話,忠厚老實嘅人。最痛恨就係呃人,即使係對方唔想聽嘅事實,你都會毫不隱瞞咁全盤托出,結果通常係傷人好深,喺必要時,你都要機靈咁學識講大話~

Pinterest

測試結果3. 測量你的性格

1. 由左邊開始切,一塊一塊食:

最普遍嘅情況,呢種人好重視形式,鐘意一般認為合理同正常嘅事,有一種強加自己生活方式或者將思想向其他人推銷嘅傾向。若果覺得自己諗嘅講嘅無錯,就好難再去聽其他人意見。

2.由右邊開始切,一塊一塊食:

性格比較溫順,都係較易為對方著想嘅一類人。一般認為,呢類人較易同其他人親近同打成一片,即使心入面有咩唔愉悅嘅地方,都唔會表現出嚟,通常都可以和諧相處。

3. 將全部切成細細塊之後,再一塊一塊食:

自己想要嘅野無辦法立刻得手嘅時候,會急躁不安嘅類型。想要做嘅事,唔理遭受到幾多反對都會一意孤行。另外,呢一類人鐘意照顧、安慰其他人,當其他人有煩惱嘅時候 唔會置之不理,會伸出援手。對於人嘅喜惡會明顯表示出嚟,不加掩飾。

4.由中間開始切,一塊一塊食:

屬於才幹型嘅人,常會因為考慮到個人利益而較自私自利。若果有咩想做嘅事就會毫不猶豫去做,係座言起行嘅人。比較善於社交,廣結人緣。

5. 只切一細塊食:

係一個道地嘅現典主義者。可以將生活同自我相互調和,並且有社交性,同邊個都可以傾到計同應對自如。工作可以順利完成,關鍵在於同到其他人通加合作。

6. 食法成日改變:

性情易變,所以經常會無辦法適應人群,喺工作或者私生活上都係,成日會因為無法同其他人配合而造作誤解。

Pinterest

測試結果4. 瞭解自己對什麼角色比較看重

1. 拇指: 父母

2. 食指:  兄弟姐妹

3. 中指:  自己

4. 無名指: 情人

5. 尾指: 小孩

Pinterest

測試結果5. 測試你的EQ並代表你的心情

1. 紅色:  有非常積極進取嘅個性,充滿活力、朝氣同熱情,你對人生滿懷希望,期待自己邁向成功人生,你永遠唔在乎挫折,跌倒會再站起身拍拍灰塵往目標前進

2. 灰色: 好重視自己份內工作,從來唔會將工作推比其他人, 無論幾辛苦都希望自己完成,你嘅品位同埋做人做事原則都與眾不同,不過有時缺乏周詳嘅考慮。

3. 藍色:係個典型嘅實行家,善於參與你鐘意嘅活動而且確實採取行動,執行能力強,唔善於發號施令,要小心因為參加太多活動而忽略咗生活品質令到自己所愛嘅人離去。

4. 綠色:鐘意享受新奇嘅事物,對朋友嚟講充滿情感嘅你成日熱心過度,幫其他人嘅時候,成日比人好管閒事嘅印象而惹人生氣,喜歡享受大自然生活,適合旅行

5. 黃色:鐘意過富麗堂皇嘅生活,注重面子,講究排場,因為你努力上進,成功同勝利嘅祝賀經常縈繞耳邊,你對人生充滿期待,採取樂觀進去嘅態度。做事有魄力,可以獨當一面,只係缺乏規劃能力,應該要多聽聽幕僚嘅意見

6. 紫色:你喜歡充滿刺激、具有挑戰性的生活。懂得把握自己嘅機會表現魅力,生活美滿且多姿多彩,因為你係個熱情又好奇嘅人

7. 咖啡色:係個重視名譽同尊嚴嘅人,習慣喺平淡生活中求取進步,對人非常寬厚,由在乎周遭嘅朋友有咩過失,你只係安分守己過生活,係個平凡可靠嘅人。

8. 黑色:你嘅思考條理分明非常具理性,樂於為人服務。有好多理想同夢想無實現。宜家想認真完成一啲工作嚟彌補未完成嘅夢想,有認真工作接受命運安排嘅性格~

Pinterest

測試結果6. 你選擇另一半的考量順序

1. 山: 健康

2. 海: 內涵

3. 花: 外表

4. 火車:  性

Pinterest

測試結果7. 測你個性的特點

1. 糕點、餅乾類:個性天真、活潑、恬淡,又容易相處,且性情溫和,樂於助人,係個標準嘅樂天派。

2. 披薩: 具有藝術家嘅自傲性格,叛逆味道極重。最好收斂點你嘅自以為是。

3. 炸雞、漢堡、薯條:標準嘅現代人,你討厭孤單、害怕寂寞,感情脆弱嘅可以,一般而言你缺乏衝勁。

4. 牛肉麵、飯類:有啲憤世嫉俗,所以你對於同其他人之間嘅禮貌往來,及社交活動,都顯得唔耐煩同排斥。

Pinterest